מדעי הרוח

רכזת המקצוע: מעין פורמברג

כחלק מפיתוחה של פדגוגיה חדשנית התואמת את העולם המתחדש ודרישותיו במאה ה-21 בנינו קורסים בהם הלמידה מבוססת על רעיון גדול, דרך צמצום מקצועות הלימוד בדרך המאפשרת העמקה בסוגיות ערכיות שונות ובידע והבנה במקצועות אחרים.

אז איך זה עובד?

  • בכל שכבה ישנם קורסים שונים המשלבים את תחומי הדעת היסטוריה, ספרות, תנ”ך ותרבות ישראל.
  • לכל כיתה 2 מורות המלמדות במשותף את הקורס או מורה אחת המלמדת את הקורס במלואו ונמצאת עם הכיתה שעות רבות, מה שמאפשר לבנות קשר אישי ודיאלוג בין המורה לתלמידי הכיתה.
  • במהלך השיעורים אנו שמים דגש על פיתוח מיומנויות המאה ה-21 (עבודה בצוות, עמידה בפני קהל, חשיבה יצירתית, אוריינות דיגטלית, הבנת האחר, פיתוח מודעות אישית, קבלת החלטות מושכלות ועוד) לצד הידע. 
  • ההערכה בקורסים דורשת מהתלמידים לפתוח מיומנויות של לומד עצמאי ואחראי, דרכי ההערכה מגוונים ומאפשרים לכל תלמיד.ה להביא לידי ביטוי צדדים חזקים במשימות שונות.

על מה לומדים ועל מה מעריכים?

שכבה ז’ – 

מחצית א’: “מתחילים במסע”

במחצית הראשונה של השנה יוצאים תלמידי הקורס למסע אישי, משפחתי ולאומי, מסע המקביל לתחילת דרכם בחטיבת הביניים ומלווה גם את שנת הבר/בת מצווה. במסגרת הקורס התלמידים לומדים דרך יצירות ספרותיות, סיפורי התנ”ך והעמקה באלמנטים של התרבות היהודית-ישראלית ומגלים דברים חדשים על עצמם, נחשפים לסוגי מסעות שונים ולצמתי הדרכים הדורשים לקבל החלטות נכונות. במהלך השיעורים מתרגלים התלמידים הבנה והערכה של טקסטים, לומדים כלים באיתור ואירגון מידע ומתרגלים גם עבודה בסביבות למידה מקוונות.

קורס זה, יחד עם הקורס הבא בשכבה ז’ מלווים את עבודת השורשים ואירועי ההערכה עוסקים בנושא זה. 

מחצית ב’: “קשר משפחתי”

לאורך החיים, יכולות להיות לנו מערכות יחסים שונות –  עם חברים, עם עמיתים לעבודה, עם אנשים שקרובים אלינו פחות או יותר. לרובנו לא תהיה לעולם מערכת יחסים חשובה יותר מזו שיש לנו עם המשפחה שלנו. משפחתנו היא השורש שלנו, המקום ממנו יצאנו ואליו נשוב, המעגל הקטן של האנשים החשובים לנו ביותר. לכן, במקביל לחקר השורשים גם הקורס במדעי הרוח עוסק  בהעמקה והבנה של קשרים משפחתיים. דרך הספרות, התנ”ך והמורשת היהודית-ישראלית לומדים התלמידים על קשרים משפחתיים בכלל ושלהם בפרט. בשיעורים נחשפים לסוגי משפחות שונים, בוחנים את הקשרים הקיימים בתוך המשפחה (בין ההורים, בין ההורים לילדים, בין האחים והקשר הרב דורי) ועוקבים אחר התמורות שחלו בקשרים אלו.

במהלך הקורס מתרגלים התלמידים מיומנויות מסוגים שונים כגון: הבנת הנקרא; היסק ופרשנות; כתיבת עמדה מנומקת; איתור ועיבוד מידע; הבעה בכתב ובעל-פה; עמידה מול קהל; שיתוף פעולה בקבוצות; עבודה בסביבות דיגיטליות; כתיבה רפלקטיבית, כתיבה יצירתית, ועוד.

ההערכה בקורס זה מבוססת על חלקים מתוך עבודת השורשים, לצד תרגול של עבודה בקבוצות.

שכבה ח’ – 

מחצית א’: “מגלים עולמות”

בהמשך למסע שעברו התלמידים בכיתה ז’, בכיתה ח’ אנו נפגשים בקורס העוסק בזהות אישית וקבוצתית ובקשר שבין הפרט לעולם שסביבו. במהלך הקורס לומדים התלמידים על היווצרותו של העולם ועל תרבויות שונות, על מהותה של החברה האנושית והמקום שאנו נותנים לדעות שונות. הלמידה בקורס מתבצעת באמצעות העמקה בטקסטים מן המקרא, מן העולם היהודי ומתוך התבוננות על אירועים ותופעות היסטוריות ואקטואליות. הקורס שם דגש על “רב תרבותיות” והכרת האחר תוך תרגול מיומנויות של איתור ועיבוד מידע, טיפוח אמפתיה וכבוד לאחר, מודעות אישית וחברתית, פיתוח חשיבה יצירתית וביקורתית.

ההערכה בקורס מגוונת וכוללת תרגול מיומנויות איתור מידע, תלקיט מטלות אישיות הדורש מהתלמידים להיות תלמידים עצמאיים ועבודה בקבוצות.

מחצית ב’: “מנהיגות במבחן”

קורס זה עוסק בשאלה “מה הופך אדם למנהיג?” דרך היכרות עם היבטים שונים מחייהם של מנהיגים ומנהיגות מתקופות שונות ומן הפן ההיסטורי, המקראי ומהתרבות היהודית-ישראלית. במהלך הקורס נחשפים התלמידים והתלמידים לסגנונות מנהיגות שונים ויוצאים לחקור: מול אילו שאלות אידיאולוגיות הוא מתמודד, כיצד הוא נבחר ומהי המורשת שמותיר אחריו. לצד זאת, הקורס מעמיק בהבחנה בין מנהיגות חיובית לבין מנהיגות שלילית תוך התבוננות על העצמי ועל המנהיגים בחברה שבה אנו חיים.

במסגרת הקורס כל תלמיד.ה בוחר.ת מנהיג.ה ומציג.ה אותו.ה לכיתה ובכך מתרגלים מיומנויות של עמידה מול קהל, לצד זאת מתקיימת עבודה אישית המתרגלת מיומנויות של השוואה וכן מטלת חקר קבוצתית המתרגלת פיתוח חשיבה יצירתית, מודעות חברתית ועבודה עם מקורות מגוונים.

שכבה ט’ – 

קורס “אדם וחברה”

בשכבה ט’ מתקיים קורס שנתי של 4 ש”ש המשלב את תחומי הדעת: ספרות ותנ”ך. בשנה זו, המהווה קפיצת מדרגה בהתבגרות ובה עומדים התלמידים.ות בפני דילמות רבות לקראת עלייתם לתיכון גם הקורס מתאים את תכניו לסוגיות אלו.

בקורס “אדם וחברה”, עוסקים התלמידים בטבע האדם ובקשרים שבין האדם לזולתו. במהלך השיעורים מעמיקים התלמידים בהבנת האופי האנושי, במגרעותיו, בחוזקותיו ובדרכים בהם ניתן לפעול למען שיפור החברה. בו בזמן, או עוסקים בסוגיות ודילמות בנושאים מגוונים כגון קבלת החלטות וחופש הבחירה, נטילת אחריות, שיפור העצמי ותיקון עולם. הלמידה בקורס מתבצעת באמצעות חשיפה למגוון סוגיות חברתיות המופיעות בטקסטים ספרותיים ומקראיים ובזיקה לתחומי דעת נוספים: פילוסופיה, מחשבת ישראל, סוציולוגיה, אומנות, גיאוגרפיה, היסטוריה ועוד.

ההערכה בקורס מבוססת הן על עבודות אישיות הדורשת מן התלמידים להראות הבנה והעמקה בנושאים, הבעת דעה ולמידה עצמאית לצד עבודה בקבוצות הדורשת אמפתיה וכבוד לאחר ושיתוף פעולה עם חברי הכיתה.

דפי עבודה להורדה